

Ergenlik sizde iz bırakmasın…
ERGENLİKTE BAŞLAYAN ÖMÜR BOYU DEVAM EDEBİLEN BİR CİLT HASTALIĞI
AKNE
Kişilik gelişiminin şekillendiği ergenlik döneminde başlaması ve ömür boyu ciltte kalıcı izler bırakacak olması, akne problemine profesyonel yaklaşımı şart kılmaktadır.
Sivilce problemiyle başvuran gencin ilk muayenede hastalığı hakkında bilgilendirilmesi hekimin sorumluluğunda olup, aslında tedavinin de en önemli basamağını oluşturur. Akne bir cilt hastalığıdır ve Deri Hastalıkları Uzmanı Doktoru tarafından tedavi edilmelidir.
Sivilce Nedir?
Sivilce, AKNE, ergenlik döneminde başlayan, toplumda %85-%100 oranında görülebilen ve %10-%15 oranında 40’lı yaşlara kadar devam edebilen “pilosebase” diğer adıyla “kıl-yağ” biriminin bir hastalığıdır.
Kıl-yağ birimi, cilt yüzeyine gözenek dediğimiz kendine ait bir yol ile açılır, el-ayak tabanı dışında tüm vücut bölgelerinde bulunmakla beraber, yüz, saçlı deri, boyun, göğüs, sırt, kalçalarda daha fazla bulunur. Sebase bezler, Sebum denilen özel bir yağ salgılar. Sebum, koruyucu yağ mantonun en önemli bileşenidir. Yağ mantonun kaybı, azalması ya da bozulması, atopik dermatit, egzamalara yol açarken, yağ salgısının artışı da saçlı deri, yüz vb. bölgelerde akne, yağlı egzama gibi cilt hastalıklarına sebep olur.
Akne, ergenlik döneminde cinsiyete göre uyarılan yağ salgısının sonucu olarak kız ve erkek çocuklarında farklı şiddetlerde görülmeye başlar. Çoğunlukla 20-24 yaşlarından itibaren ergenliğin bitişi ile kendiliğinden geçerken, %3-10 oranında menopoz/andropoza kadar devam edebilir.
Akneyi başlatan ve devam ettiren en önemli sebep cinsiyet hormonlarıdır. Erkeklik hormonlarının yüksekliği, kanda, bazen de kıl-yağ bezi biriminde, aknenin şiddetlenmesini, kadınlık hormonları ise baskılanmasını sağlarlar. Bu sebeple erkeklerde sivilce daha şiddetli, hormonsal düzensizliğin eşlik ettiği Polikistik Yumurtalık Sendromlu kız çocuklarında da daha dirençli seyreder.
Akneli bireylerde kıl-yağ biriminin “keratinizasyon” denilen hücresel döngüsünde de bir bozukluk vardır ve yağ bezlerinin ağzı tıkalı olur, siyah nokta, sivilce oluşumu kolaydır. Bu sebeple bazı kişiler genetik olarak akneye yatkındır.
Özetle genetik yatkınlığı olan bireylerde, artan yağ salgısıyla beraber cildimizde bulunan mikroplar özellikle de bakteriler, yağ bezlerinde çoğalır ve ucu sarı çevresi kırmızı sivilce oluşumuna sebep olur.
Dokunmakla ağrılı bu sivilceler eğer tedavi edilmezse, büyüyerek kistleşebilir. Kistik akne, mutlaka sistemik tedavi gerektirir, kalıcı izler bırakır.
Son yıllarda artan kozmetik ürün kullanımının ve bozulan beslenme alışkanlığının hemen her yaş grubundan kişilerin, değişen sürelerde sivilce problemi yaşamasıyla sonuçlanır. Yanlış kozmetik kullanımına ek olarak cildin yeterince temizlenmemesi, problemin büyümesine, inatçı ve tekrarlayan bir hal almasına sebep olur.
CİLT TEMİZLİĞİ ŞART!
Tedaviye, yağ salgısının arttığı adet öncesi dönemde başlanmalıdır.
Burun üzerinde siyah noktalar ve yağlanma başlaması kız çocuğunun ortalama 12-18 ay içinde adet göreceğinin işaretidir. Ergenlik öncesi dönemde akne adayına kişisel bakımına “günlük cilt temizliğini” de eklemesi öğretilmelidir. Dermatoloğunuz cildinize uygun dermokozmetik ürün seçiminde size yardımcı olacaktır! Cilt bakımının olmazsa olmazı, cildin temizlenmesidir ve sabah- akşam düzenli diş fırçalamak, saç taramak gibi alışkanlık haline getirilmelidir.
GÜNLÜK AKNELİ CİLT BAKIMI
SABAH: Arındırıcı cilt temizleyicisi ile cildinizi yıkayın ve bol suyla durulayın. Tonik kullanımı şart olmamakla beraber, gözenekleri derinlemesine temizleyecek, yağ salgısını azaltacak tonikler mevcuttur ve makyaj pamuğu ile yüzün problemli bölgelerine uygulayın. Ardından akneli cilt için su bazlı güneş koruyuculu nemlendiricinizi sürün ve üzerine akne tedavisi için önerilen ilacınızı sürün.
Genelde hekimlerin önerdiği sivilce ilaçlarının, temizlenmemiş ve nemlendirilmemiş cilde sürülmesi tahriş ve aşırı kurumaya yol açar. Ayrıca bazı akne ilaçları güneş ışınlarıyla etkileşecek ve kızarıklık, pullanma yaratacak etken maddeler içerirler. Bu sebeple, sabah güneş koruyuculu su bazlı bir nemlendiricinin ihmal edilmeden kullanılmasını öneriyoruz.
Akne problemi yaşayan hemen herkes görünmesinden rahatsızlık duyar ve kapatıcı, pudra tarzı ürünler kullanır. Aslında kapatıcı makyaj ürünlerinin çoğu gözenek tıkanıklığı yoluyla sivilce yapar.
Özellikle de akşam iyice temizlenmediğinde… Bu sebeple makyaj ürünleri tercih edilecekse genelde eczanelerde satılan “mineral” makyaj ürünleri tercih edilmelidir. Aslında yine eczanelerden temin edilen “dermokozmetik” akne ürünlerinin çoğunda tıbbi kapatıcılar da mevcuttur. Hangi tıbbi kapatıcı kullanılacağını yine size dermatoloğunuz söyleyebilir…
AKŞAM: Sabah olduğu gibi yüzünüzü arındırıcı temizleyici ile yıkayın ve iyice durulayın. Mevcut tonik ile tekrar problemli bölgeyi silin. Ardından akneli cilt nemlendiricinizi ve en son da akne ilacınızı doktorunuzun önerdiği şekliyle sürün. Genelde akne kurutucu, güneşle etkileşen ilaçlar gece temiz cilde uygulanır. Sabah uygulanan ilaçlar ise yağlanma azaltıcı, mikrop öldürücü, antiseptik içerikli olur.
Asla ve asla gece cilt bakımınızı yapmadan, hele makyajlı ciltle yatmayın. Aksi halde sabah uyandığınızda birkaç adet kızarık iltihaplı sivilce ile karşılaşmanız kaçınılmaz olacaktır.
ARA BAKIMLAR: Haftada 2 kez banyoda gözenekler iyice açılmışken, pütürlü mekanik soyucuları(peeling) cildinize akneli bölgelere uygulayın. İyice duruladıktan sonra akneli cilt maskelerini cildinize 15-20 dk. uygulayın. Ardından durulayın.
Peeling dediğimiz soyucular derinlemesine temizlik yaparken, maskeler, yağ salgısını baskılayacak, yeni sivilce çıkışını önleyecek, böylece sivilce tedavisinin verimliliğini arttıracak…
AKNE PROBLEMİNE MODERN KALICI YAKLAŞIMLAR
Akneye yönelik profesyonel tedaviler, dermatoloğunuzun reçete edeceği ilaçlar dışında, kliniklerde yine sadece dermatoloğunuz tarafından size uygulanacak tıbbi işlemlerdir.
İlk aşaması, profesyonel bir cilt temizliğidir. Tek tek siyah ve beyaz noktalar temizlenirken, iltihaplı sivilceler de giderilir.
İkinci aşamada, sivilceleri baskılayan ve tekrar çıkmasını önleyen, izleri de tedavi eden bazı profesyonel uygulamalar yapılır. Bunlar; kimyasal peeling, dermaroller, iğneli radyo frekans, karbon peeling, lazer tedavisidir.
KİMYASAL PEELİNG
Kimyasal peeling, bazen tek başına bazen de sistemik antibiyotik ile beraber hem sivilceyi hem de izlerini kalıcı bir şekilde tedavi edebilir. Sivilce tedavisinde tercih edilen asitler; yağ salgısını azaltan salisilik asit ve azeleik asittir. %10-%20- %30 oranlarında sivilcenin şiddetine göre sadece dermatoloji uzmanınca hastane/poliklinik ortamında uygulanabilirler. Asla ev ortamında ya da güzellik salonlarında uygulanmamalıdır. Haftada 1 kez ve 4-8 seansta sivilceyi tamamen tedavi etmek mümkündür.
DERMAROLLER
Üzerinde 50-150 adet iğne bulunan bir silindir olan dermaroller, üzerinde bulunan iğnelerin uzunluğuna göre, 0,5-1- 1,5-2- 2,5 mm.lik formlarda olup, sivilce izleri, leke, cilt sıkılaştırma, kırışıklık tedavilerinde kullanılır. İğne ucunun cilt üzerinde küçük delikler açması, sinir uçlarını uyarır, ufak kanama odakları oluşur. Ciltte gözenekler daralır, yağ salgısı baskılanır, orta deride kollajen yapımı uyarılır. Işıltılı ve sıkı bir cilt görünümü elde edilir. Dermaroller, sivilce tedavisinde kimyasal peeling ile beraber uygulandığında hem aktif sivilceyi hızla bastırır, hem de izlerin giderilmesine yardımcı olur.
Dermaroller 0,5 mm den uzun olan formları sadece hekim tarafından sıhhi koşullarda uygulanmalıdır.
İĞNELİ RADYOFREKANS
Mikro iğneleme yönteminin radyo dalgalarıyla beraber kullanıldığı ve altın iğne olarak bilinen yöntem, özellikle gözenekleri ısı etkisiyle tahrip etmesi nedeniyle ciltte yağ salgısını “kalıcı” olarak azaltır.
Ayrıca orta deri tabakasında kollajen üretimini uyararak sivilce izlerinin giderilmesine yardımcı olur. Genel olarak sivilce ve izlerinin tedavisinde 3 hafta arayla 3-6 senasa kadar uygulanır. Kimyasal peeling ile kombine edilebilir.
SİVİLCENİN LAZER TEDAVİSİ
Diyot lazer 810-910 nm dalga boylarında, ciltte ısı etkisiyle sivilceye sebep olan bakterileri öldürerek iltihaplı sivilce tedavisinde kullanılır. Tek tek iltihaplı sivilcelere uygulama yapılır.
Fraksiyonel lazer ise, ciltte yine ısı etkisiyle yağ bezlerini harap ederek ve orta deride kollajen yapımını uyararak cilt sıkılaşmasını ve sivilce izlerinin giderilmesine yardımcı olur. Sivilcenin lazerle tedavisi, sistemik antibiyotik ve topikal akne ilaçlarıyla beraber uygulanabilir.
KARBON PEELİNG
Cilde karbon maske sürülmesinin ardından Q anahtarlı lazer uygulanması, ses ve ısı etkisiyle yağ bezlerinde yağ salgısını azaltır, gözenekleri sıkılaştırır, ısı gözeneklerdeki bakterilerin sayısını azaltır.
Karbon peeling ile özellikle burun T bölgesinde gözeneklerinde kalıcı küçülme yaklaşık 5-8 seanstan sonra belirginleşir. İltihaplı sivilce varlığında haftada 1, 8-10 seans süreyle tedavi hem sivilceyi hem izlerini giderir.
Dr.Özge Banu Öztürk Başsoy
RANDEVU FORMU

Sayın Uzm. Dr. Özge Banu Öztürk Başsoy öyle başarılı, yardımsever ve anlayışlı bir doktor ki,kendisine ne kadar teşekkür etsem az. Ankara'daki en iyi Dermatologlardan birisi.Deri hastalığı olan hastalara tavsiye derim.Allah, bütün hastaların dermanını versin.
Akne ve İzleri Tedavisi
Uygulamalar
Medikal Cilt Bakımı
Uygulamalar
Batık Tırnak ve Cerrahisi
Uygulamalar
Kimyasal Peeling
Uygulamalar
Kırışıklık Tedavisi
Botoks Uygulamaları / Uygulamalar
Terleme Tedavisi
Botoks Uygulamaları / Uygulamalar
Dolgu Uygulamaları
Uygulamalar
Mezoterapi
Uygulamalar
Dermaroller
Uygulamalar
Gençlik Aşısı
Uygulamalar
Örümcek Ağı Estetiği
Uygulamalar
Ameliyatsız Yüz Germe
Uygulamalar
İğneli Radyofrekans
Uygulamalar
Lazer Epilasyon
Lazer Uygulamaları / Uygulamalar
Lazerle Karbon Peeling
Lazer Uygulamaları / Uygulamalar
Lazerle Cilt Gençleştirme
Lazer Uygulamaları / Uygulamalar
Lazerle Benlerin Alınması
Lazer Uygulamaları / Uygulamalar
Lazerle Çillerin Silinmesi
Lazer Uygulamaları / Uygulamalar
Lazerle Güneş ve Yaşlılık Lekelerinin Silinmesi
Lazer Uygulamaları / Uygulamalar
Lazerle Cilt Lekeleri Tedavisi
Lazer Uygulamaları / Uygulamalar
Lazerle Kılcal Damar Tedavisi
Lazer Uygulamaları / Uygulamalar
Lazerle Dövme Silme
Lazer Uygulamaları / Uygulamalar
Lazerle Sütlü Kahverengi Lekelerin Silinmesi
Lazer Uygulamaları / Uygulamalar
Saç Dökülmesi
Uygulamalar
Cilt Çatlakları ve Yara İzlerinin Giderilmesi
Uygulamalar
Göz Kapağının Sıkılaştırılması
Uygulamalar
Botulinum Toksin Uygulamaları
Botoks Uygulamaları / Uygulamalar